Sárkányok földjén – népmesemondó tábor (2020. júliusa)

Mai, rohanó világunkban és a technika gyors ütemben történő fejlődése mellett, a népi kultúra ápolásának, megőrzésének és továbbadásának, nagyon fontos szerepe van. A népművészet és népi műveltség segítségével felismerhetjük és megtanulhatjuk az igazi emberi és természeti értékeket. Általa erősödik a nemzeti öntudat, amely megfelelő helyet biztosít számunkra a helyi közösségben és a világban is.

A népi hagyomány egyik meghatározó része a népmese és a mesemondás. A kiskunfélegyházi Dózsa György általános iskola 20 tanulója, ebben a varázslatos mesevilágban tanulhatta meg elődeink gondolkodás- és életmódját. A mesemondás fortélyai mellett alkalmuk nyílt arra is, hogy a néptánc és a népi kézművességbe is betekintést nyerjenek. Így könnyebben megérthették a népmese lényegét. A népi gyermekjátékok, néptánc, papírhajtogatás, batikolás, gyöngyfűzés és a mesemondás öröme maradandó emléket hagyott a gyermeki lelkekben. Az egy hetes táborozás ideje alatt, az alapok elsajátítása után, saját maguk szerkesztettek meg egy rövid mesét, melynek a sárkány volt a témája. A produkciót, táborzáró műsor keretén belül be is mutatták a szülőknek.

A fentebb említett egy hetes mesemondó tábor célja a néphagyomány fontossága mellett az önismeret fejlesztése, a közösségbe történő zökkenőmentes beilleszkedés, a beszédkészség és kommunikáció fejlesztése, a tollerancia, kézügyesség, a mozgáskoordináció fejlesztése, a sikerélmény  és végül, de nem utolsó sorban az önfeledt, őszinte öröm, ami a gyerekek lelkéből sugárzott a saját maguk által kreált Sárkányok földjén című meseprodukció bemutatásakor.

Őszintén remélem, hogy a jövőben is alkalmunk nyílik ilyen felejthetetlen, élményekben és sikerekben gazdag táborokat szervezni, hogy minél több gyereknek és felnőttnek megtanítsuk és bemutassuk a néphagyományok és ezáltal a népmese csodálatos világát.

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.