A NépmesePontról

Aranyalma Népmesepont – Kiskunfélegyháza

Megközelítés:

6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 3. (Szakmaközi Művelődési Ház Közhasznú Egyesület)

Az Aranyalma Népmesepont, Kiskunfélegyháza középpontjában helyezkedik el.
Gyalog, tömegközlekedési eszközökkel és személygépjárművel is könnyen megközelíthető

Főbb állandó foglalkozások és programok:

 • élőszavas mesemondás kicsiknek és nagyoknak
 • kulturális órák
 • ismerkedés az egyházi ünnepekkel
 • ismerkedés a népszokásokkal
 • klubfoglalkozások, (társasjáték klub, meseírók délutánja stb.)
 • művészeti tevékenységek, (képzőművészeti tevékenységek)
 • ismerkedés a népi mesterségekkel, (fazekasság, nemezelés, fonás stb.)
 • Játékos ismerkedés a néprajztudománnyal
 • meseillusztrálás,
 • diák mesemondó verseny,
 • nyári mesetábor

Épület

2018 őszétől, a Szent János tér 3. alatti – több, mint száznegyven éves – klasszicista műemlék épület ad otthont az Aranyalma Népmesepontnak. A Szakmaközi Művelődési Ház évtizedek fontos óta értékteremtő, hagyományőrző és közösség építő tevékenységet lát el. Az Aranyalma Népmesepont ezeket az évtizedes tradíciókat követve a legfiatalabb generációk számára ismerteti meg a magyar  népi kultúra szellemi és tárgyi kultúráját. A kultúra közvetítés mellett a látogatók aktív alkotó tevékenységekben is részt vehetnek. Az intézményben – közel 250 m² játszó, foglalkoztató és előadó terével – az ország egyik legnagyobb meselétesítménye.
Az Aranyalma Népmesepont a helyi folklór kincseket, a kiskunsági történelmi és kulturális hagyományok felhasználásával igyekszik bemutatni. A Népmese központi játszó- és vetítőszobájában egy több, mint hat méter széles vesszőből fonott palánkvár installációja várja a mesebirodalomba lépőket. Vigyázat, mert királyi vár tömlöcében sárkány látható! Jaj annak, aki meggondolatlanul kinyitja a rácsokat! A király kertjében pedig egy aranyalma ragyogása várja a kalandorokat, hogy megfejtsék titkait.

A Népmesepont a magyar folklórkincs legszebb alkotásait szakértő tanárokkal, mesemondókkal, hagyományőrzőkkel mutatja be a legfiatalabbak számára. A tradicionális élőszavas mesélés mellett, a legújabb technikai eszközök is segítik a gyermekek fantáziavilágának gyarapítását. Holografikus vetítő segítéségével 100 darab előre rögzített mesét nézhetnek és hallgathatnak meg az érdeklődök.

Látványterv

FOGADÓTÉR:

A fogadótér vagy előtér mérete: 6,4m x 2,7 méter. Itt van lehetősége a látogatónak lepakolni a holmiját, illetve a kút segítségével a kisebbek és a nagyobbak is játékos, népmesei feladatokat kaphatnak.

A televízió és az alatta lévő falrész információt ad a helyről, az aktuális programról. Ebből a helyiségből megközelíthető a másik két terem.

MESETEREM:

Meseszoba (5,8m x 6,2 m) a kisebb gyerekeknek nyújt lehetőséget arra, hogy megismerjék a népmesék világát. A trónra ülve királyokká és királylányokká válhatnak, a létra segítségével a galériára jutva megismerhetik a mesei hármasság egyik elemét.

A kivetítőn meséket nézhetnek és hallgathatnak. A vászon körüli színes meseszekrény apróságokat rejt, ami segíti a gyerekek képzeletét formálni.

Innen nyílik a “tömlöc” (2,5m x 2,6 m), ahol a hétfejű sárkányon kívül helyet kap a holografikus vetítő.

A meseterem alkalmas játékos feladatokra, csoportfoglalkozásokra, társasjátékokra.

NAGYTEREM

Az előtérből és a meseszobából is megközelíthető a művészterem, amely nagy méretének köszönhetően  (20,2m x 5,8 m) alkalmas egy mobilszínpad elhelyezésére, ahol táncos produkciók, színi és bábelőadások lehetnek, valamint ebben a helyiségben az érdeklődők kézügyességüket is fejleszthetik: festhetnek, rajzolhatnak, agyagozhatnak, varrhatnak stb., és alkotásaik a vitrines szekrényekben, illetve a paravánokon kiállítások alkalmával megtekinthetőek.

A teremben audiovizuális eszközöket helyeztünk el: fülhallgatók segítségével történeteket, népzenéket lehet hallgathatni, valamint itt is nyílik lehetőség vetítésre is.

Hozzászólások lezárva.