Projekt tartalmának bemutatása

Aranyalma Népmesepont – Kiskunfélegyháza

Megközelítés:

6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 3. (Szakmaközi Művelődési Ház Közhasznú Egyesület)

Az Aranyalma Népmesepont, Kiskunfélegyháza középpontjában helyezkedik el.
Gyalog, tömegközlekedési eszközökkel és személygépjárművel is könnyen megközelíthető

79,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el Kiskunfélegyházán a TEMI Szakmaközi Művelődési Háza egy új közösségi családi színtér, az Aranyalma Népmesepont létrehozására és működtetésére, „A népmese birodalmának létrehozása és anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése” elnevezésű, EFOP-3.3.4-17-2017-00023 kódszámú program keretében. A projekt forrását az Európai Unió (Európai Szociális Alap) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatásnak köszönhetően egy modern, ám a néphagyományokat középpontba helyező NépmesePont jön létre.
Az épületben több mint 60 különböző típusú programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, családi napokat, koncerteket, népmeseszínházi előadásokat mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, színjátszó és bábfoglalkozást is tartanak a következő három évben.
A hagyományos magyar népmesekincs köznevelésbe történő beépítése, az egész életen át tartó tanulás és a hátrányos helyzetű fiatalok kompetenciafejlesztése, a népi tradíciók révén a hagyományőrzés, valamint az értékes kulturális időtöltés céljából 18 oktatási intézménnyel kötött megállapodást a Szakmaközi Művelődési Ház, összesen közel 1600 tanuló bevonásával.

Főbb állandó foglalkozások és programok:

 • élőszavas mesemondás kicsiknek és nagyoknak
 • kulturális órák
 • ismerkedés az egyházi ünnepekkel
 • ismerkedés a népszokásokkal
 • klubfoglalkozások, (társasjáték klub, meseírók délutánja stb.)
 • művészeti tevékenységek, (képzőművészeti tevékenységek)
 • ismerkedés a népi mesterségekkel, (fazekasság, nemezelés, fonás stb.)
 • Játékos ismerkedés a néprajztudománnyal
 • meseillusztrálás,
 • diák mesemondó verseny,
 • nyári mesetábor

Épület

2018 őszétől, a Szent János tér 3. alatti – több, mint száznegyven éves – klasszicista műemlék épület ad otthont az Aranyalma Népmesepontnak. A Szakmaközi Művelődési Ház évtizedek fontos óta értékteremtő, hagyományőrző és közösség építő tevékenységet lát el. Az Aranyalma Népmesepont ezeket az évtizedes tradíciókat követve a legfiatalabb generációk számára ismerteti meg a magyar  népi kultúra szellemi és tárgyi kultúráját. A kultúra közvetítés mellett a látogatók aktív alkotó tevékenységekben is részt vehetnek. Az intézményben – közel 250 m² játszó, foglalkoztató és előadó terével – az ország egyik legnagyobb meselétesítménye.
Az Aranyalma Népmesepont a helyi folklór kincseket, a kiskunsági történelmi és kulturális hagyományok felhasználásával igyekszik bemutatni. A Népmese központi játszó- és vetítőszobájában egy több, mint hat méter széles vesszőből fonott palánkvár installációja várja a mesebirodalomba lépőket. Vigyázat, mert királyi vár tömlöcében sárkány látható! Jaj annak, aki meggondolatlanul kinyitja a rácsokat! A király kertjében pedig egy aranyalma ragyogása várja a kalandorokat, hogy megfejtsék titkait.

A Népmesepont a magyar folklórkincs legszebb alkotásait szakértő tanárokkal, mesemondókkal, hagyományőrzőkkel mutatja be a legfiatalabbak számára. A tradicionális élőszavas mesélés mellett, a legújabb technikai eszközök is segítik a gyermekek fantáziavilágának gyarapítását. Holografikus vetítő segítéségével 100 darab előre rögzített mesét nézhetnek és hallgathatnak meg az érdeklődök.

 

Hozzászólások lezárva.