A fenntartóról

A Szakmaközi Művelődési Ház

A Tarjányi-kúria – Szabó János ház a XIX. század első felében épült, klasszicista stílusban, amelynek a tervezője ismeretlen mester. Az épület Kiskunfélegyházán a Szent János tér 3. szám alatt található.

Az egykori kisnemesi kúriát a nemes Szabó-család építette. Később, az épület a Tarjányi-család tulajdonába került.

A műemlék jellegű földszintes épület, L-alaprajzú, kéttraktusos elrendezésű. A hosszú udvari részén kőlappal burkolt tornác van, amely napsütéstől, széltől, esőtől óvja, védi az épületet. A tornácot tíz darab fehérre meszelt, kör alaprajzú, függőleges oszlop díszíti. A Tarjányi-kúria kapuján a család címere is helyet kapott, amely napjainkban már sajnos nem látható. Az épületet az elmúlt másfél évszázad alatt többször is átépítették.

Az épület, amelyben a Szakmaközi Művelődési Ház Közhasznú Egyesület napjainkban is működik a város központjában, frekventált helyen található.

A Szabó és Tarjányiak polgári házát az államosítás ideje alatt az állam kisajátította, így közintézménnyé vált.

1961-től a Gépgyár Kultúrháza, és 1968-tól tölti be a mai funkcióját.

május 31. a Városi Tanács kiadta a Működési Engedélyt a Művelődési Ház számára, így 2018. május 31.-én a Szakmaközi Művelődési Ház az alapításának 50. évfordulóját ünnepelte.

Az 1968-ban alapított Művelődési Ház a „Szakmaközi” nevet arról kapta, hogy a városban jelen lévő szakmai szakszervezetek közös fenntartású művelődési otthonává vált.

Az elmúlt évtizedek során a Szakmaközi Művelődési Ház tevékenysége, a ház profilja megmaradásával a működési formák változtak.

2000-ben a Területi Művelődési Intézménye Egyesülete /TEMI/ nevet viselő szervezetbe integrálódott és azt követően a TEMI Szakmaközi Művelődési Ház néven folytatta tevékenységét.

2007-ben megalakult a Szakmaközi Művelődési Ház Közhasznú Egyesület, és ebből adódóan 2008. január 1-jétől már ezen jogi keretek között nyújtja a szolgáltatásait.

A Szakmaközi Művelődési Ház megalakulásától kezdve, az 1970-es és az 1980-as években felvállalta a munkahelyi művelődést, teret adott a munkahelyi közösségek számára a művelődéshez, az ismeretek bővítéséhez.

Miután a város nagy gyárai megszűntek, azok nyugdíjasklubjait és az újonnan alakult nyugdíjas klubokat fogadta, illetve fogadja a mai napig.

Jelenleg 13 nyugdíjas klubnak. 3 egyesületnek, 2 sportklubnak, 1 vallási csoportnak és 5egyéb csoportnak ad otthont. A város lakosságának minden korosztálya megtalálja érdeklődési körének megfelelő programját a Szakmaköziben. Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Szociális és Művelődési Osztályával,  közművelődési megállapodás keretein belül együttműködve szervezzük a város különböző kulturális programjait.

A Szakmaközi Művelődési Ház minden korosztály számára nyitott, a klubok, szakkörök tevékenységébe, az itt folyó munkába bárki érdeklődésének megfelelően bekapcsolódhat.

Hozzászólások lezárva.