Gyógyító mesék

A gyógyító mesék foglalkozás 5 alkalommal történt meg az Aranyalma Népmesepontban.

A mesék, gyógyító mesék segítenek megoldást találni a különböző, kényes élethelyzetekre, melyek bármely családban előfordulhatnak. Új testvér érkezése, egy szülő halála, társak, egymás elfogadása.

A foglalkozás  mondókázással, játékkal kezdődött. A szerepjátékok során egy-egy konkrét népmesei történetet játszottak el a gyerekek úgy, hogy közben a mesélő szándékosan cserélgette a történeteket, azok szereplőit. Ebbe bekapcsolódva a gyerekek egy kitalált történettel, valamelyik figurával azonosulva „kijátssza” magából azt a problémát, amelyet másképpen önmaga számára sem képes szavakba önteni. Ez a játékforma felszínre hozza, ismertté teszi a problémát, és komolyan hozzájárul annak kezeléséhez, a gyógyuláshoz is.

 Ezzel ráhangolódtak a mese befogadására. A gyerekek felszabadultabbá, nyitottabbá váltak. A mesélés ezután következett.

A mesék ovisoknak rövidebb állatmesék, az iskolásoknak bonyolultabb tündérmesék voltak. A mesehallgatás alatt a figyelmükbe egy belső képet teremtettek, amely folyamat a meditatív állapothoz hasonlatos. Ennek során olyannyira megnyugszanak, hogy légzésük, szívverésük és egyéb fiziológiás értékük normalizálódik, ami az egészségükre is jótékony hatással van.

A mesék között akadt a magyar mesék mellett európai, ázsiai, dél-amerikai mese is.  Az előadásmódommal, hangommal , hanglejtésemmel  próbáltam  varázslatossá, élményszerűvé tenni  ezt az 5 alkalmat.

A  mesék  fejlesztik az önismeretüket, szókincsüket, fantáziájukat, s elősegítik a gyerekek személyiségének fejlődését.

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.