FEHÉRLÓFIA – MAGYAR KÉPMESÉK Népmese-, és balladamondásra épülő videó verseny FELHÍVÁS

 FEHÉRLÓFIA – MAGYAR KÉPMESÉK

Népmese-, és balladamondásra épülő videó verseny

 

FELHÍVÁS

 

A Magyar Versmondók Egyesülete és a NépmesePont

élőszavas népmesemondásra épülő videó pályázatot hirdet.

 

Figyelem! Figyelem!

Jönnek a Magyar Képmesék!

 

Ha bírod a kalandot, ha úgy érzed, Te is vagy annyira bátor és elszánt, mint a mesék legkisebb királyfija, akkor gyere és örökítsd meg egyik kedvenc mesédet! Mesélj, játssz, filmezz és mutasd meg, Te hogyan keltenéd életre a népmesék és a mesehősök világát!  

 

A nevezőknek egy általuk választott népmesét vagy népballadát, balladát kell feldolgozni, akár forgatott, akár animációs video formájában. A pályamunka műfaja és technikai kivitelezése teljesen szabadon választott (pl. film, animáció, bábfilm, pixilláció, gyurmafilm, homokfilm, fotó animáció, papírkivágás, stop-motion, zenés videóklip stb.). A pályázat célja az anyanyelv mesék általi megőrzése és ápolása, valamint a népi és költészeti remekek megőrzése, továbbadása. Ezért az egyedüli megkötés, hogy a mesék szövegét a pályázóknak kell előadni. Ez alól csak a beszédben akadályozott, fogyatékkal élő versenyzők képeznek kivételt.

A felhívás a fiatalabb korosztályt is megcélozva és a 21. századi mobilkommunikációs eszközök létjogosultságát elismerve a mesemondás mellett a kreatív készséget, a vizuális megvalósítást próbálja erősíteni.

A versenyre korosztályi megkötés nélkül bárki jelentkezhet, maximum három pályaművel. Az egyéni indulás mellett lehetőség van csoportok (alkotócsoportok, stáb, szakkörök stb.) nevezésére is.

A sikeres nevezés feltétele a jelentkezési lap hiánymentes kitöltése. A videót az alábbi fájlformátumok valamelyikében kell feltölteni: .mpeg .mpg .mp4 .wmv

A pályaműnek szánt videoklipet a YouTube videó-megosztó portálra kell feltölteni „Magyar képmesék 2021” címmel. Kérjük, hogy az elektronikusan kitöltött nevezési lappal együtt küldjék meg a feltöltött videó linkjét is.

A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. A közönségdíj az online szavazatok alapján fog eldőlni. A pályamunkák bemutatására és a díjátadóra a Magyar Képmesék regionális szemléjén kerül sor a NépmesePontban, ahol nyilvánosan levetítjük az előzsűrizett produkciókat, amik közül a legjobbat Fehérlófia plakettel tüntetjük ki.

A zsűri értékelését követően a résztvevőket emléklappal, a helyezetteket oklevéllel és ajándékkönyvvel vagy DVD-vel jutalmazzuk.

A nyilvános filmvetítés helyszíne: a NépmesePont

Nevezési és beküldési határidő: Helyszínenként eltérő

A válogatott klipek vetítése és értékelése az alábbi NépmesePontokban zajlik:

Keszthely: 2021. február 20. Jelentkezési határidő: 2021. február 10.

Tatabánya 1: 2021. február 27. Jelentkezési határidő: 2021.február 17.

Dunaújváros: 2021. április 17. Jelentkezési határidő: 2021. április 07.

Nyíregyháza: 2021. március 19. Jelentkezési határidő: 2021. március 09.

Miskolc: 2021. március 20. Jelentkezési határidő: 2021. március 09.

Kiskunfélegyháza: 2021. április 30. Jelentkezési határidő: 2021. április 20.

Sopron: 2021. április 23. Jelentkezési határidő: 2021.április 13.

Tatabánya 2: 2021. május 14. Jelentkezési határidő: 2021. május 4.

A nevezési lapon kérjük, pontosan tüntesse fel, hogy melyik NépmesePontban zajló versenyre jelentkezik a versenyző. Ez nem lehet más, mint a lakóhelyéhez, tanulók esetében az oktatási intézményhez legközelebb eső fenti NépmesePontok egyike.

Zsűritagok, szaktanácsadók: a Magyar Versmondók Egyesülete által felkért filmes, előadóművész és népművész szakemberek, akik korosztályonként külön értékelik a pályaműveket.

A verseny felmenő rendszerű, az országban több helyszínen megrendezett regionális döntőkről jutnak tovább a zsűri által kiválasztott alkotások a budapesti országos gálára, amely a Fővárosi Művelődési Házban lesz, várhatóan május végén.

A verseny az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg: A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban elnevezésű EFOP-3.3.4-17 kódszámú pályázat keretében.

nevezési lap és a filmes hozzájárulási nyilatkozat jelen felhívás elválaszthatatlan része. A nevezés csak az aláírt nyilatkozattal együtt érvényes! A nyilatkozatot kiskorú jelentkező esetén annak törvényes képviselője írja alá.

  

A jelentkezési lapot géppel kitöltve, elektronikusan kell beküldeni az alábbi címre: versmondoversenyek@gmail.com

A felhívás és a jelentkezési lapwww.nepmesepont.hu és a www.vers.hu oldalról is letölthető. A versenyről szükség esetén információ a fenti e-mail címen, valamint a NépmesePontokban kérhető.

A NépmesePontok elérhetőségei, weboldalai:

www.nepmesepont.hu

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a járványügyi helyzet végett, az aktuális szabályozásokat betartva rendezzük meg a versenyeket. Korlátozások esetén online formában tartjuk az elődöntőket.

Szíves megértésüket köszönjük!

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.