A NépmesePontról

HETEDHÉT MESEVILÁG NépmesePont

EFOP-3.3.4-17-2017-00008 A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztés erősítése az informális és a non-formális tanulásban

 

A NépmesePont kialakításával az intézményünkbe látogatók egy csodás mesevilág részesévé válnak. A Művelődési Ház több mint 100 éves működést tudhat maga mögött, az épületek tekintetében több szakaszban történtek felújítások, melynek eredménye, hogy a NépmesePont az intézmény udvari, hátsó épületrészébe terveztük.

Az udvarra belépve a kerítésen végigfutó dekorációs festés számos népmesei motívumot jelenít meg, ez két esetben kültéri játékot is rejt magában.

Az intézmény udvarán helyet foglal egy keskeny nyomtávú vasúti kocsi, mely eddig Kupé Galéria néven működött. A NépmesePontban– egy mesés utazás kezdeteként – Mesevonatként új nevet és új funkciót kap a kültéri installációs elem – mesehallgatásra ad lehetőséget majd a hozzánk látogatóknak.

A Mesevonat a belső renoválás után 44 fő befogadására alkalmas, melyben egyrészt a hónap meséje „rajzai” kerül aktuálisan kiállításra, valamint számos népmese hangzásvilága elevenedik meg a gyermekek füle hallatára. A vasúti kocsi kívülről népmesei motívumokat „kap”, a belső tér megmarad a maga autentikus hangulatában. A Mesevonat egész évben használható.

 

A tervezés során a Kecskeméti Rajzfilmstúdió engedélyt adott a Magyar Népmesék animációs filmsorozat több elemének használatára, így a kültéri- és a belső mesei tér ezen filmkockák felhasználásával kerültek elkészítésre.

 

NépmesePont nyitva tartása:

H-P: 8.00 – 16.00 óra, illetve előre egyeztetve igény szerinti időpontban.

Egyéni és csoportos látogatókat kizárólag bejelentkezés alapján, előre egyeztetett időpontban fogadunk a 30/21 81 021 telefonszámon.

 

A belső mesetér az intézmény hátsó épületrészében került kialakításra. Belépve három különböző terek találunk.

1.- Fogadótér: a kialakított vendégváró fogasokkal és tárolókkal ellátott helyiség, ebből közelíthető meg a mellékhelyiség (férfi, női, akadálymentesített), a Foglalkoztató és a belső Mesetér. A fogadótér mérete 23 m2

2. – Foglalkoztató: A Fogadótérből balra található helyiségben a népművészeti elemek autentikus hangulata megmarad. A fából készült bútorok és ajtófrontok hűen tükrözik a népművészet, a népmese iránti tiszteletet, az életfa, a virágminták közé havonta becsempésszük majd a hónap műtárgyát, mely a régi idők használati tárgyait mutatja be. A Foglalkoztató tér 24 fő kényelmes elhelyezését teszi lehetővé kulturális órákon, élőszavas mesemondó foglalkozáson, napközis táborokban, képzéseken, kézműves-, klub-, és műhelyfoglalkozásokon. A Foglalkoztató tér mérete: 34 m2

 

3. – Belső Mesetér:

A Fogadótérből jobbra nyílik a Mesetér. A népmesék világa, a népmesei elemek természetesen itt is megjelennek. Az ablakon lévő árnyékolók a Magyar Népmesék sorozatot elevenítik fel, a sarokban lévő polc az égig érő fát szimbolizálja. A terem hátsó falán kap helyet a magyar népi építészet elemeit is magán viselő házsor, melynek elemei különböző játék lehetőséget rejtenek magukban (rajzolás, mesenézés, kirakózás, stb.). A teremben helyet kap egy 3D-s holografikus kivetítő rendszer is, mely a gyerekek számára igazi élményt jelent.

Ezen kívül lehetőség lesz projektoros filmvetítésre, bábszínházi előadásra is. A bábszínházi előadás megtartására alkalmas pódium igény szerint mozgatható, alapesetben ez ad helyet a trónszéknek, mely mögött a falon egy várkastély található. A meseládába a különböző foglalkozások kellékeit tartjuk, így mint egy „varázsdoboz” kerül felhasználásra. A Mesetérben mese-puffokat és mesepárnákat helyezünk el, igény esetén a Foglalkoztató térből használhatóak az ott lévő székek.

A terem világítását úgy alakítjuk ki, hogy alkalmas legyen a mesékben változó napszakok imitálására is, és az „éjszakai” sötétségben előtűnik a csillagos égbolt. A Mesetér nagysága 60m2, melyhez csatlakozik egy 12m2-es raktárhelyiség – ez alkalmas a jelmezek, felszerelések, foglalkozási eszközök tárolására.

A Mesetér befogadóképessége 40 fő, így összességében a NépmesePont belső meseterében 68 főt is tudunk majd fogadni, a Mesevonat befogadóképességével ez a létszám 100 fő fölé tervezhető.

A Mesetér alkalmas az élőszavas mesemondás, a kulturális órák, napközis táborok szakmai műhelyek, valamint az önkéntesek, animátorok képzésének megtartásához.

Hozzászólások lezárva.