Vers és prózamondó verseny a Népmesepontban!

FELHÍVÁS


A Magyar Versmondók Egyesülete
és a TEMI Fővárosi Művelődési Háza meghirdeti a
„REGÖSÖK HÚRJÁN…” vers- és prózamondó versenyt,
valamint a
„TÁLTOS VILÁG” Népmese- és Népballada Előadói Találkozót.

A NépmesePontok megnyitásával a nagy hagyományú „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny és a „Táltos világ” népmese és népballada találkozó útja keresztezi egymást, és lehetőség nyílik a páratlanul gazdag magyar költészet mellett a tradíciókra épülő helyi mesevilág népszerűsítésére, megjelenítésére, határokon és generációkon átívelő módon. A két főszervező hagyományosan magas színvonalú találkozója keretében versenybe hívjuk a gyermekeket és a felnőtteket is.
„REGÖSÖK HÚRJÁN… „vers- és prózamondó verseny
A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó versenyre várjuk a költészetet és szépprózát szerető (iskolás) fiatalokat, akik a vers és a próza tolmácsolásához tehetséget éreznek, és kipróbálták magukat iskolai versenyeken.
A verseny és a jelentkezés feltételei:
1. A versenyen a korábbi eredményeik alapján kiemelkedő 10-14 éves vers- és prózamondók vehetnek részt. Minden versmondó csak egy helyszínen versenyezhet, az iskolájához legközelebb eső NépmesePontban, vagy a „Regösök húrján…” verseny hagyományos elődöntő helyszínein (ld. lentebb).
2. A versenyzőknek kettő, egyenként 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kell készülniük.
3. A verseny két kategóriájának (10-12 és 13-14 évesek) legjobbjai, a zsűri döntése alapján díjazásban részesülnek, az országos gálán arany-ezüst-bronz minősítést kapnak.
4. A továbbjutók a döntőben is abban a kategóriában szerepelnek, amelyben az elődöntőben versenyeztek.
5. A verseny helyszínein rangos szakemberekből álló zsűri értékeli a vers- és prózamondókat, illetve nyújt segítséget további művészi fejlődésükhöz.
„TÁLTOS VILÁG” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó
A „Táltos Világ” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó célja a kulturális identitás elmélyítése, a különböző nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerése, az előadás gyakorlása, az előadói eszközök bővítése és a tapasztalatcsere.
A találkozó felmenő rendszerű verseny formájában zajlik, és a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott. Ennek megfelelően a találkozóra hazai és határon túl élő általános- és középiskolás, valamint felnőtt amatőr próza- és mesemondók jelentkezését várjuk az alábbi kategóriákban:
I. Népmese II. Népballada
A nevezés feltételei:
A magyar nyelvű népmesemondó-versenyre magyarországi, illetve Kárpát-medencei prózamondók és mesemondók nevezhetnek. Egy-egy mű hossza nem haladhatja meg a tíz percet. A szervezők és a zsűri kifejezetten értékeli, ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél.
A két verseny elődöntői azonos helyszíneken és időpontokban zajlanak, az alábbiak szerint, a NépmesePontokban:
 Dunaújváros: 2019. április 27.
 Miskolc: 2019. május 3.
 Nyíregyháza: 2019. május 4.
 Keszthely: 2019. május 10.
 Sopron: 2019. május 18.
 Tatabánya: 2019. május 24.
 Kiskunfélegyháza: 2019. május 25.
Minden felsorolt városban tehát a helyi NépmesePont ad otthont az elődöntőket jelentő regionális találkozóknak. A versenyekre az egyes helyszíneknél megjelölt határidőig lehet jelentkezhetni, a mellékelt nevezési lapon, amelyen konkrétan meg kell jelölni, hogy melyik NépmesePontban zajló elődöntőre jelentkezik a versenyző.
A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny esetében lehetőség van a megmérettetésre a fenti városokon túl még a verseny hagyományos elődöntő helyszínein is: Budapest, Jászfényszaru, Kecskemét, Ikervár, Lendva, Nagyatád, Szekszárd, Vál, Veszprém. Ez utóbbi elődöntőknek külön felhívása és jelentkezési lapja, illetve nevezési határideje van! Ha valaki ezekre a helyszínekre jelentkezik, akkor a NépmesePontokban csak a Táltos Világ versenyre nevezhet, a Regösök húrján… versenyre értelemszerűen nem, hiszen egy versenyen csak egy elődöntőn van lehetőség a megmérettetésre!
A jelentkezési lapot géppel kitöltve, elektronikusan kell beküldeni az alábbi címre,
2019. április 15-ig:
Kompos-Vincze Nikolett – versmondoversenyek@gmail.com
A felhívás és a jelentkezési lap a www.nepmesepont.hu és a www.vers.hu oldalról is letölthető. A verseny felmenő rendszerű, az országban több helyszínen megrendezett regionális döntőkről jutnak tovább a zsűri által kiválasztottak a budapesti országos gálára, amely a Fővárosi Művelődési Házban lesz, késő tavasszal, várhatóan június 1-jén.
A verseny az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg: A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban elnevezésű EFOP-3.3.4-17 kódszámú pályázat keretében.
A találkozókról információ a fenti e-mail címen, valamint a NépmesePontokban kérhető.

Itt tudsz jelentkezni!

Könyvjelző Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva.