A projekt tartalmának bemutatása

A projekt azonosító száma: EFOP-3.3.4-2017-2017-00008

A projekt címe: Hetedhét mesevilág

Kedvezményezett neve: VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár

Szerződött támogatás összege: 79.999.093.-

A támogatás intenzitása: 100 %

A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2018.06.01

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2021.11.29

80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár egy új közösségi, családi színtér, a Hetedhét Mesevilág elnevezésű NépmesePont létrehozására és működtetésére, az EFOP-3.3.4-17-2017-00008 kódszámú program keretében.

A VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban, átalakítási munkálatok után, az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával egy modern, ám a néphagyományokat középpontba helyező közösségi tér jön létre. A művelődési ház hátsó épületrészében, mintegy 100 négyzetméteren, valamint az intézmény udvarán található „Mesevonatban” 50 különböző típusú programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, családi napokat, koncerteket, színházi előadásokat mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat – tartanak.

A hagyományos magyar népmesekincs köznevelésbe történő beépítése, az egész életen át tartó tanulás és a hátrányos helyzetű fiatalok kompetenciafejlesztése, a népi tradíciók révén a hagyományőrzés, valamint az értékes kulturális időtöltés céljából 34 oktatási intézménnyel kötött megállapodást a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár, összesen több mint 2100 tanuló bevonásával.

Az új NépmesePont egyedi látványvilággal, modern eszközrendszerrel, tradicionális értékek tárházával, ugyanakkor innovatív megoldásokkal, a XXI. századi elvárásoknak,igényeknek megfelelve várja a megyeszékhelyről és a környező településekről érkező vendégeket, a gyermekek és az ifjúság mellett a családokat és az idősebb korosztályt is.Elsősorban az Alföld meséit szeretnék megismertetni a látogatókkal, Benedek Elek, Illyés Gyula és Jókai Mór mese feldolgozásai segítségével.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nemzetiségi adottságiból adódóan tirpák és cigány mesék szellemi hagyományai, valamint néhány település mesekincse (pl. Kisvárda és Biri környéke) is megismerhetővé válnak, de kitekintünk más európai népek meséi felé is. A projekt három éves megvalósítása során ez összességében közel 800 programot jelent majd.

Hozzászólások lezárva.