Sajtóközlemény

Miskolc, 2018.09.03.
VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház
“GÖMÖRORSZÁG KAPUJA” MISKOLCI NÉPMESEPONT
2018. SZEPTEMBER 8-ÁN NÉPMESEPONT NYÍLIK MISKOLCON 79,99 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el Miskolcon a VOKE Vörösmarty Mihály  Művelődési Ház egy új közösségi családi színtér, a „Gömörország Kapuja” elnevezésű  NépmesePont  létrehozására és működtetésére, az EFOP-3.3.4-17-2017-00014 kódszámú program keretében.

A belváros közelében, egy nagyméretű polgári otthonban, komoly átalakítások után, az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával egy modern, ám a néphagyományokat középpontba helyező NépmesePont jön létre.

Az épületben 110 négyzetméteren, 4 „Mesetérben” 72 különböző típusú programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotó csoportokat, élőszavas mesemondást, családi napokat, mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, színjátszó és bábfoglalkozást is tartanak a következő három évben.

A hagyományos magyar népmesekincs köznevelésbe történő beépítése, az egész életen át tartó tanulás és a hátrányos helyzetű fiatalok kompetenciafejlesztése, a népi tradíciók révén a hagyományőrzés, valamint az értékes kulturális időtöltés céljából 13 oktatási intézménnyel kötött megállapodást a VOKE VMMH, összesen több mint 2000 tanuló bevonásával.

Az új NépmesePont egyedi látványvilággal, modern eszközrendszerrel, tradicionális értékek tárházával, ugyanakkor innovatív megoldásokkal, az ifjúság XXI. századi elvárásainak, igényeinek
megfelelve várja a megyeszékhelyről és a környező településekről érkező látogatókat, az ifjúság mellett a családokat is. A miskolci NépmesePontban lehetőség nyílik a Kárpát-medencei magyarság három nagy tájegységének (Felföld, Alföld, Partium) mesekincsének bemutatására. melyek megegyeznek abban, hogy egyaránt kedveltek benne Mátyás király meséi.

A projekt megvalósítása három év alatt, összességében, ezernél is több programot jelent majd.
A szeptember 8-án, délelőtt 11:00 órakor Miskolcon a Soltész Nagy Kálmán utca 1. fsz.4 szám alatt kezdődő NépmesePont megnyitón köszöntőt mond Dr. Sölch Gellért helyettes államtitkár, Gőz Brigitta, a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház intézményvezetője, a NépmesePont szakmai vezetője és Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje.

A megnyitón közreműködik Zámborszky Eszter mesemondó. A nap további részében 12:00 órától a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban meseszínház, kézműves foglalkozások, interaktív társasjáték, mesemondók, zenés előadás és számos meglepetés várja a közönséget. Fellépnek Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, a Kávészünet együttes és a Kalamajka bábszínház. A rendezvény fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A NépmesePontot a három éves pályázati időszakon túl is működtetni fogják. A cél, hogy a hely a családi élet egyik fontos pontja legyen, autentikus környezetben és programokkal.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Elérhetőségek:
VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház

3530 Miskolc, Lenke u. 14/a.
Tel: 46/508-909, e-mail: voke@vorosmartymuvhaz.hu

Hozzászólások lezárva.