A NépmesePontról

„Gömörország Kapuja”

A miskolci NépmesePontban lehetőség nyílik arra, hogy a Kárpát-medencei magyarság három nagy tájegységének mesekincsét bemutathassuk, főleg élőszavas népmesemondás keretében. Miskolcot északról a Felföld, nyugatról az Alföld, keletről pedig a Partium, Erdély övezi.

A három nagy tájegység különbözőségei ellenére megegyeznek abban, hogy egyaránt kedveltek benne a magyar népmesék. Mátyás király meséi a jó és igazságos király idealizált alakját mutatja be, aki minden körülmények között meg tudja különböztetni a jót a rossztól és ez alapján cselekszik.

A színes motívumkincsekkel illusztrált tér lehetőséget ad a mesék világának átélésére. A kézműves és egyéb foglalkozások mellett pedig megismerhetjük a magyar nép tradicionális mesterségeit, melyek Mátyás király udvarában is jelen voltak.

A gömöri hagyományok bemutatásával lehetőség nyílik arra is, hogy a felvidéki magyarság hagyományait, történelmét is jobban megismerhessék a látogatók. A különböző foglalkozások során nemcsak népmesékkel ismerkedhetnek meg, hanem a modern technikai kiegészítők segítségével saját meséket hozhatnak létre a gyerekek. Kipróbálhatják magukat mesemondóként vagy bábozhatnak a saját maguk által készített figurákkal a bábsarokban .

A mesefolyosóra belépve teljesülhet egy kívánságuk, ha bedobják egy papirosra írva Mátyás király kívánság kútjába. Tovább barangolva a tróntermébe léphetünk, ahol a királyi trónszékbe ülve népmesét hallhatnak és nézhetnek a kicsik és nagyok egyaránt.

A boszorkánykonyhában pedig a boszorkány segítségével leshetik el a varázslás tudományát. Innen a nagy vár irányába vándorolhatunk, tovább ahol újabb kalandokra kerül sor, amit megtudhatnak, ha ellátogatnak hozzánk.

 

 

Hozzászólások lezárva.