„REGÖSÖK HÚRJÁN…” és „TÁLTOS VILÁG”

A Magyar Versmondók Egyesülete

és a TEMI Fővárosi Művelődési Háza meghirdeti a

„REGÖSÖK HÚRJÁN…” vers- és prózamondó versenyt,

valamint a

„TÁLTOS VILÁG” Népmese- és Népballada Előadói Találkozót.

 

A NépmesePontok megnyitásával a nagy hagyományú „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny és a „Táltos világ” népmese és népballada találkozó útja keresztezi egymást, és lehetőség nyílik a páratlanul gazdag magyar költészet mellett a tradíciókra épülő helyi mesevilág népszerűsítésére, megjelenítésére, határokon és generációkon átívelő módon. A két főszervező magas színvonalú találkozója keretében versenybe hívjuk a gyerekeket és a felnőtteket is.

 

„REGÖSÖK HÚRJÁN… „vers- és prózamondó verseny

A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó versenyre várjuk a költészetet és szépprózát szerető (iskolás) fiatalokat, akik a vers és a próza tolmácsolásához tehetséget éreznek, és kipróbálták magukat iskolai versenyeken.

A verseny és a jelentkezés feltételei:

  1. A versenyen a korábbi eredményeik alapján kiemelkedő 10-15 éves vers- és prózamondók vehetnek részt. Minden versmondó csak egy helyszínen versenyezhet, az iskolájához legközelebb eső NépmesePontban, vagy a „Regösök húrján…” verseny hagyományos elődöntő helyszínein (ld. lentebb).
  2. A versenyzőknek kettő, egyenként 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kell készülniük.
  3. A verseny két kategóriájának (10-12 és 13-15 évesek) legjobbjai, a zsűri döntése alapján díjazásban részesülnek, az országos gálán arany-ezüst-bronz minősítést kapnak.
  4. A továbbjutók a döntőben is abban a kategóriában szerepelnek, amelyben az elődöntőben versenyeztek.
  5. A verseny helyszínein rangos szakemberekből álló zsűri értékeli a vers- és prózamondókat, illetve nyújt segítséget további művészi fejlődésükhöz.

 

 „TÁLTOS VILÁG” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó

A „Táltos Világ” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó célja a kulturális identitás elmélyítése, a különböző nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerése, az előadás gyakorlása, az előadói eszközök bővítése és a tapasztalatcsere.

A találkozó felmenő rendszerű verseny formájában zajlik, és a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott. Ennek megfelelően a találkozóra hazai és határon túl élő általános- és középiskolás, valamint felnőtt amatőr próza- és mesemondók jelentkezését várjuk az alábbi kategóriákban:

I. Népmese        II. Népballada

 

A nevezés feltételei:

 

A magyar nyelvű népmesemondó-versenyre magyarországi, illetve Kárpát-medencei prózamondók és mesemondók nevezhetnek. Egy-egy mű hossza nem haladhatja meg a 10 percet. A szervezők és a zsűri kifejezetten értékeli, ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél.

A két verseny elődöntői azonos helyszíneken és időpontokban zajlanak, az alábbiak szerint, a NépmesePontokban:

Keszthely: 2021. február 20. Jelentkezési határidő: 2021. február 10.

Tatabánya 1: 2021. február 27. Jelentkezési határidő: 2021.február 17.

Dunaújváros: 2021. április 17. Jelentkezési határidő: 2021. április 07.

Nyíregyháza: 2021. március 19. Jelentkezési határidő: 2021. március 09.

Miskolc: 2021. március 20. Jelentkezési határidő: 2021. március 09.

Kiskunfélegyháza: 2021. április 30. Jelentkezési határidő: 2021. április 20.

Sopron: 2021. április 23. Jelentkezési határidő: 2021.április 13.

Tatabánya 2: 2021. május 14. Jelentkezési határidő: 2021. május 4.

Minden felsorolt városban tehát a helyi NépmesePont ad otthont az elődöntőket jelentő regionális találkozóknak. A versenyekre az egyes helyszíneknél megjelölt határidőig lehet jelentkezni, a mellékelt nevezési lapon, amelyen konkrétan meg kell jelölni, hogy melyik NépmesePontban zajló elődöntőre jelentkezik a versenyző.

A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny esetében lehetőség van a megmérettetésre a fenti városokon túl még a verseny hagyományos elődöntő helyszínein is: Budapest, Jászfényszaru, Kecskemét, Ikervár, Lendva, Nagyatád, Szekszárd, Vál, Veszprém. Ez utóbbi elődöntőknek külön felhívása és jelentkezési lapja, illetve nevezési határideje van! Ha valaki ezekre a helyszínekre jelentkezik, akkor a NépmesePontokban csak a Táltos Világ versenyre nevezhet, a Regösök húrján… versenyre értelemszerűen nem, hiszen egy versenyen csak egy elődöntőn van lehetőség a megmérettetésre!

A jelentkezési lapot géppel kitöltve, elektronikusan kell beküldeni az alábbi címre:

Kompos-Vincze Nikolett – versmondoversenyek@gmail.com

A felhívás és a jelentkezési lap a www.nepmesepont.hu és a www.vers.hu oldalról is letölthető. A verseny felmenő rendszerű, az országban több helyszínen megrendezett regionális döntőkről jutnak tovább a zsűri által kiválasztottak a budapesti országos gálára, amely a Fővárosi Művelődési Házban lesz, várhatóan május végén.

A NépmesePontokban a verseny az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg: A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban elnevezésű EFOP-3.3.4-17 kódszámú pályázat keretében, míg a többi helyszínen a támogató: a Nemzeti Kulturális Alap.

A találkozókról információ a fenti e-mail címen, valamint a NépmesePontokban kérhető. A NépmesePontok elérhetőségei, weboldalai: www.nepmesepont.hu

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a járványügyi helyzet végett, az aktuális szabályozásokat betartva rendezzük meg a versenyeket. Korlátozások esetén online formában tartjuk az elődöntőket. Szíves megértésüket köszönjük!

 

Hozzászólások lezárva.