„REGÖSÖK HÚRJÁN…” és „TÁLTOS VILÁG”

A Magyar Versmondók Egyesülete

és a TEMI Fővárosi Művelődési Háza meghirdeti a

„REGÖSÖK HÚRJÁN…” vers- és prózamondó versenyt,

valamint a

„TÁLTOS VILÁG” Népmese- és Népballada Előadói Találkozót.

 

A NépmesePontok megnyitásával a nagy hagyományú „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny és a „Táltos világ” népmese és népballada találkozó útja keresztezi egymást, és lehetőség nyílik a páratlanul gazdag magyar költészet mellett a tradíciókra épülő helyi mesevilág népszerűsítésére, megjelenítésére, határokon és generációkon átívelő módon. A két főszervező hagyományosan magas színvonalú találkozója keretében versenybe hívjuk a gyermekeket és a felnőtteket is.

„REGÖSÖK HÚRJÁN… „vers- és prózamondó verseny

A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó versenyre várjuk a költészetet és szépprózát szerető (iskolás) fiatalokat, akik a vers és a próza tolmácsolásához tehetséget éreznek, és kipróbálták magukat iskolai versenyeken.

A verseny és a jelentkezés feltételei:

 1. A versenyen a korábbi eredményeik alapján kiemelkedő 10-14 éves vers- és prózamondók vehetnek részt. Minden versmondó csak egy helyszínen versenyezhet, az iskolájához legközelebb eső NépmesePontban, vagy a „Regösök húrján…” verseny hagyományos elődöntő helyszínein (ld. lentebb).
 2. A versenyzőknek kettő, egyenként 4 percnél rövidebb verssel vagy szépprózával kell készülniük.
 3. A verseny két kategóriájának (10-12 és 13-14 évesek) legjobbjai, a zsűri döntése alapján díjazásban részesülnek, az országos gálán arany-ezüst-bronz minősítést kapnak.
 4. A továbbjutók a döntőben is abban a kategóriában szerepelnek, amelyben az elődöntőben versenyeztek.
 5. A verseny helyszínein rangos szakemberekből álló zsűri értékeli a vers- és prózamondókat, illetve nyújt segítséget további művészi fejlődésükhöz.

„TÁLTOS VILÁG” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó

A „Táltos Világ” Népmese- és Népballada Előadói Találkozó célja a kulturális identitás elmélyítése, a különböző nyelvjárások és a helyi népmesekincs megismerése, az előadás gyakorlása, az előadói eszközök bővítése és a tapasztalatcsere.

A találkozó felmenő rendszerű verseny formájában zajlik, és a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott. Ennek megfelelően a találkozóra hazai és határon túl élő általános- és középiskolás, valamint felnőtt amatőr próza- és mesemondók jelentkezését várjuk az alábbi kategóriákban:

 1. Népmese         Népballada

 

A nevezés feltételei:

 

A magyar nyelvű népmesemondó-versenyre magyarországi, illetve Kárpát-medencei prózamondók és mesemondók nevezhetnek. Egy-egy mű hossza nem haladhatja meg a tíz percet. A szervezők és a zsűri kifejezetten értékeli, ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél.

A két verseny elődöntői azonos helyszíneken és időpontokban zajlanak, az alábbiak szerint, a NépmesePontokban:

 • Keszthely: 2020. február 15. Jelentkezési határidő: 2020. február 10.
 • Dunaújváros: 2020. március 7. Jelentkezési határidő: 2020. február 24.
 • Nyíregyháza: 2020. március 28. Jelentkezési határidő: 2020. március 16.
 • Miskolc: 2020. március 29. Jelentkezési határidő: 2020. március 16.
 • Tatabánya: 2020. április 3. Jelentkezési határidő: 2020. március 23.
 • Kiskunfélegyháza: 2020. április 24. Jelentkezési határidő: 2020. április 13.
 • Sopron: 2020. május 8. Jelentkezési határidő: 2020. április 27.

Minden felsorolt városban tehát a helyi NépmesePont ad otthont az elődöntőket jelentő regionális találkozóknak. A versenyekre az egyes helyszíneknél megjelölt határidőig lehet jelentkezhetni, a mellékelt nevezési lapon, amelyen konkrétan meg kell jelölni, hogy melyik NépmesePontban zajló elődöntőre jelentkezik a versenyző.

 

A „Regösök húrján…” vers- és prózamondó verseny esetében lehetőség van a megmérettetésre a fenti városokon túl még a verseny hagyományos elődöntő helyszínein is: Budapest, Jászfényszaru, Kecskemét, Ikervár, Lendva, Nagyatád, Szekszárd, Vál, Veszprém. Ez utóbbi elődöntőknek külön felhívása és jelentkezési lapja, illetve nevezési határideje van! Ha valaki ezekre a helyszínekre jelentkezik, akkor a NépmesePontokban csak a Táltos Világ versenyre nevezhet, a Regösök húrján… versenyre értelemszerűen nem, hiszen egy versenyen csak egy elődöntőn van lehetőség a megmérettetésre!

A jelentkezési lapot géppel kitöltve, elektronikusan kell beküldeni az alábbi címre:

Kompos-Vincze Nikolett – versmondoversenyek@gmail.com

A felhívás és a jelentkezési lap a www.nepmesepont.hu és a www.vers.hu oldalról is letölthető. A verseny felmenő rendszerű, az országban több helyszínen megrendezett regionális döntőkről jutnak tovább a zsűri által kiválasztottak a budapesti országos gálára, amely a Fővárosi Művelődési Házban lesz, késő tavasszal, várhatóan júniusban.

A verseny az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával valósul meg: A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban elnevezésű EFOP-3.3.4-17 kódszámú pályázat keretében.

A találkozókról információ a fenti e-mail címen, valamint a NépmesePontokban kérhető.

A NépmesePontok elérhetőségei, weboldalai:

www.nepmesepont.hu

 

 

Hozzászólások lezárva.